top of page
Välkommen till färgernas magi

Hej alla glada konstvänner!

 

Jag är en glad pensionär, boende i min barndomsstad Lidköping. Här har jag haft och har fortfarande förmånen att få njuta av människor som ständigt lär sig och utvecklas. Och det var just min nyfikenhet och mitt möjlighetssökande som skänkte mig måleriet som en ny inriktning i livet – efter 70 års ålder!

 

Skapande har alltid varit ett viktigt inslag i mitt liv, men det var först efter att jag fyllt 70 som jag började måla. Efter ett långt och aktivt liv med mycket arbete inom skolans värld, kompletterat med träning, broderi och mattvävning vaknade jag en morgon och kunde inte röra mig. Jag kunde inte lyfta på täcket och hade en otrolig smärta i alla stora muskelgrupper. Detta var 2013. Det visade sig vara en kraftig muskelreumatism jag fått, som enligt uppgift brukar läka ut med tiden (uppskattningsvis mellan två till tio år). Jag ställde naturligtvis in mig på två år.

 

Ett litet hopp tändes dock när jag 2016 hittade en gratiskurs i abstrakt måleri med akryl. Tillsammans med min man Roland beslutade jag mig för att prova på grundkursen. Jag hade aldrig målat tidigare och kunde dessutom knappt röra mig, men eftersom kursen hölls online så kunde jag delta när jag klarade av det och anpassa kursen efter mina förutsättningar. Jag började med att måla fem minuter varannan dag. När så en god vän fick se tavlorna 2018 och då uttryckte sin förtjusning och uppmanade mig om att visa vad jag skapat så fick jag en ny mening i livet. Det var början på något helt nytt för mig.

Min bakgrund och mina förutsättningar gör att min relation till måleriet är mycket stark och betydelsefull. När kroppen tillåter målar jag! Det är just upplevelsen och känslan i måleriet som guidar mig och stärker mig, och det är även detta jag vill förmedla. Att blanda och leka med färger ger mig upplevelsen av avkoppling och frihet, att tolka bilden utifrån dagens mående gör att jag upptäcker nya tolkningar av färgspelet på duken. Och det viktigaste av allt är att det är kravlöst. Ofta ser jag färger i naturen som inspirerar och tilltalar mig, det kan vara blommor i utsökta färger, djur med päls eller vingar i intrikata mönster, den subtila suddigheten i dis, den levande känslan i porlande vatten eller böljande landskap – allt som naturen har att erbjuda.

Det är en samling fantastiska konstnärer och lärare från Norge, USA och Sverige som genom olika kurser förmedlat sin kunskap och hjälpt mig att hitta min stil. Jag har under åren utvecklat och format mitt budskap som svensk konstnär, främst inriktad på det intuitiva måleriet. Jag älskar friheten i mitt måleri, som är en kombination av det abstrakta och intuitiva vars syfte är att uppmuntra till engagemang och fantasi. Med mitt skapande vill jag som konstnär ge betraktaren en immateriell och känslomässig upplevelse som varar länge. Prova själv! Betrakta bilden och tolka den utifrån dagens behov, känn lugnet av färgernas påverkan på sinnet och prova att kravlöst möta bilden efter en tuff dag mitt i livspusslet.

 

Jag målar intuitivt, med struktur på duken och flera lager färg för att skapa djup och ljus. När processen är igång styrs jag av känslorna inom mig, genom samspelet med färgerna på duken och dess magi, därför kan jag aldrig göra två exakt likadana tavlor. Jag arbetar med akryl och Powertex. Mina verktyg är händer, penslar, svampar och olika papper för att få det uttryck jag för stunden önskar.

 

Tidigare köpares återkopplingar till mig ger mig stimulans och inspiration till att fortsätta måla.

”Vi trivs verkligen med tavlan den är så fin”

”Det är så spännande att titta på tavlan. Jag hittar fortfarande nya saker i den”


”Jag bara älskar stillheten i tavlan och fylls med en rofylld känsla av harmoni”


”Vi får så många kommentarer om vår härliga tavla, den passar så bra i vårt hem”

 

Vill du veta mer?
Skicka ett meddelande så hör jag av mig så fort jag kan.
Du kan se mina tavlor på min Facebooksida; Inger S Galleri eller Instagram; ArtbyIngerS

 

Inger Stjernström
ArtByIngers@gmail.com 
telefon 070 240 9090

bottom of page